Ana Sayfa Dünya Mutfakları DÜNYADAKİ SOKAK LEZZETLERİ

DÜNYADAKİ SOKAK LEZZETLERİ

835
3
Paylaş

     DÜNYADAKİ SOKAK LEZZETLERİ

Selam gezgin dostlar. Bu kez sizlere yeni bir ülke yeni bir şehir, yeni bir müzik ile değil de, dünyanın farklı coğrafyalarında tattığımız sokak lezzetlerini yazıp paylaşmak istedim. Güzel ülkemizin sokak lezzetlerinin en başında Simit gelir. Bunu yazımın son kısmına saklayarak, şimdiye kadar gezdiğim 34 ülke ve 110 a yakın şehirlerde ilgimizi ve dikkatimizi çeken sokak lezzetlerini aktarmaya çalışacağım. 14 yaşında ilk yurt dışı seyahatimi gerçekleştirdiğim İsrael de nerdeyse her caddede bir dükkanı bulunan orta doğuya has Falafel ile başlamak istiyorum. Gerçekten hemen hemen her adım başında rastlayabileceğiniz bu dükkanlarda sadece Falafel ve içecek satılır. Falafel, nohutların haşlanmasından sonra (sarımsak, kimyon, gibi) çeşitli baharatlarla çeşnilendirilip, küçük ceviz boyunda toplar haline getirilip kızgın yağda kızartıldıktan sonra pide içine Humus ve Thina (Tahin) sürüldükten sonra turşu ve çeşitli salatalarla yenen harika bir sokak lezzetidir. 14 yaşımda tanıştığım bu atıştırmalık diyebileceğimiz lezzeti hala çok sever fırsat buldukça yemeye çalışırım.

Bu satırlarda sizlere ülkelerin yemeklerinden çok, örneğin İngiltere’nin Fish & Chips, Fransa’nın soğan çorbası, Macaristan’ın Gulaşı, İspanya’nın Paellası, Rusya’nın Borc çorbası, İtalya’nın Pizzası, Avusturya’nın Şinitseli, ya da Fas’ın Tajini, gibi spesyaliteleri yerine, atıştırmalık diyebileceğimiz, seyyar satıcılar tarafından satılan sokak lezzetlerini aktaracağım. İtalya’nın hemen hemen her sokağında Gelato yani dondurma satıcıları ile karşılaşabilirsiniz. Envai çeşit meyvelerden, çikolata ve de vanilyadan yapılan dondurmalarının lezzeti harika. Fransa’da ise adım başı seyyar arabalarda Krepler ister tatlı ister tuzlu olarak sunuluyor.

İspanya’da bizim tulumba tatlısına benzer ama şerbetsiz olarak ancak yanında çikolata sos ile servis yapılan Çurros, bizdeki badem ezmesine lezzetinde Marsipan ve Turron nefis lezzetlerdir. İlk olarak 1837 yılında Portekiz’in başkenti Lizbonda açılan Belem pastanesi, daha sonra dünyaca ünlenen Belem Turtasını imal etti. Pastane günde yaklaşık 20.000 adet Belem Turtası üretip satmakta.

Hollanda ziyaretim sırasında Amsterdam’da çok ilginç bir sokak lezzeti ile karşılaşmıştım. Külah içinde servis edilip satılan Patates tava ve Kroket. Nerdeyse sokakta yürüyen herkezin elinde yiyecek bir şey ve özellikle bu Kroket ve kızarmış patatesler vardı.

A.B.D  denince, nerdeyse tüm eyalet ve şehirleri için  sokak lezzetleri cenneti de diyebiliriz. Seyyar mutfak haline getirilen  kamyonlar içinde Hot Dog (Sosisli Sandviç), Dürüm kebaplar, vaya camekanlı el arabalarında, baklava, kadayıf gibi,ortadoğu tatlıları, sıcak sıcak kuru yemişler, Meyve salataları yada tek tek soyulup satılan meyveler bulabilirsiniz. Hijyen, temizlik, sağlık açısından hiçbir sorun yoktur bu sokak yiyeceklerinde. Hatta kimileri isim bile yapmış uzak yerlerden sırf bu yiyecekleri tatmak için bile gelenler oluyor.

New York ‘ta bir başka sokak lezzeti ise benim ilk tercihim, bizdeki simit ile açma arası gibi olan,Bagel dir. Sade yenebileceği gibi içine arzu ettiğiniz malzemeleri koydurarak sandviç formunda alabilirsiniz. Genellikle kahvaltılarda Bagel ciye uğrar envai çeşit malzemeler içinde Labne yatağı üzerine Somon füme koydurur, kırmızı soğan ve kapari çiçeği taneleri ile hazırlattığım Bagel i üç öğün yiyebilirim.

 

Uzak doğu’da öğrendiğim kadarı ile evlerde pek mutfak bulunmuyormuş. Bu yüzden insanlar yemek ihtiyaçlarını her zaman sokaklarda ve lokantalarda hal ediyorlarmış. Bu sebeple olsa gerek Tayland ziyaretimizde Bangkok sokaklarında tahmin edemiyeceğiniz kadar seyyar ve açıkta yemek satan yerler gördük. Envai çeşit çorbalar, Nodul’lar, kanatlı kümes hayvanları, böcekler tabiki uzak doğunun adeta ekmek yerine geçen buharda pişmiş yağsız pilavı tezgahları doldurmuş. Her bir tezgah ayrı ayrı arı gibi çalışmakta ve servis vermekte. El arabalında satılan tropik meyvelerden birkaç tanesini örneğin Mangostan, Rambutan, Dragon Fruit ve Durian ı tatmak için almıştık., Kokusu berbat ancak yediğinizde müthiş lezzetli Durianı uçağa almak bile yasak. Bunların dışında bildiğimiz Mango, Avokado, Muz, Ananas çok lezzetli. Hiç burda yediğimiz gibi değil. Derler ya taş yerinde ağırdır diye o misal. Hele Hindistan cevizi sütü ile yapılan pirinç lapası muz yaprağında ikram ediliyorki tam damak çatlatan cinsten. Burda yediğimiz tropik meyveleri aynı zamanda Karaip adaları gezimizde de yemiş hatta içtiğimiz Coconat suyu içimizi ferahlatmıştı.

Dünyanın bir çok şehirinde farklı lezzetlerle damaklarımızı şenlendirmişiz. Balkanların, Mantı ve köftesi kadar eşsiz lezzeti ile Burek (Börek) Sofya gezimizde her sabah kahvaltımızın olmazsa olmazı olmuştu. Yunanlıların Pide içinde patates tava ve salata ile satılan kebabı Souvlaki’yi tadıpta beğenmeyen olmadı. Güney Amerika gezimizde Arjantin, Brezilya ve Uruguay ın değişmez sokak lezzet ise Empana idi.                                            Hemen hemen her şehirde mevsimine göre haşlanmış mısır, Kestane kebap, ile karşılaştık. Anlaşılan her yerde bu lezzetler sokakların vazgeçilmezi.

Elbetteki yazıyı hazırlarken ilk etapta aklıma gelen, dünya şehirlerinde karşılaştığımız ve tatığımız sokak lezzetleri bunlar oldu. Mutlaka unuttuğum ve gözden kaçanlar olmuştur. Ancak amacım bunları bir sıraya göre dizmek, ansiklopedik bilgiler gibi aktarmak değilde hayalimde ve damaklarımızda iz bırakanları bir çırpıda aktarmaktı.

 

Yazımın girişinde belirtiğim gibi, güzel yurdumuzun güzel tatlarını en sona sakladım. Yedi coğrafi bölgemizin her birinde farklı sokak lezzetleri tatmıştık. Doğup büyüdüğüm İstanbuldan başlarsam, Gerek camekanlı el arabalarında,  gerek motorsikletli arabalarda, gerek tahta kutular içinde, ve de gerekse metal tepsilerde satılan Simit, Mısır, Kestane, Döner, Nohutlu pilav, Kumpir, Macun, Kağıt Helva, Pamuk şeker, Midye dolma, Kokoreç, Lahmacun, Boza, Turşu, Halka tatlısı, Şambali, Dondurma,  Poğaça ve Topik çocukluğumdan beri bu yaşıma kadar sokaklarda rastladığım nefis lezzetlerdi. İstanbul dışında yurdun diğer bölgelerinde tattığımız sokak lezzetleri, Boyoz, Kumru, Gevrek, Tantuni, Bicibici, Künefe, Çiğ köfte, İçli köfte, Çiğ börek ilk aklıma gelenler oldu. Burda da unuttuğum atladığım sokak lezzetleri olmuştur. Onları da siz yazımın altındaki yorum kısmına iki satır ile yazıp yollarsanız çok mutlu olurum.

Bir Tutkudur Seyahat…

Paylaş
Önceki İçerikGEZİ LİTERATÜRÜ HAKKINDA
Sonraki İçerikYaz Tatili Denince
1957’de İstanbul’da doğdu. İlkokul yıllarında önce çevreyi tanıyarak gezgin olma yolunda adımlar atarken, ortaokul yıllarında ilk ciddi yurt dışı gezisini gerçekleştirmesiyle seyahat onda bir tutkuya dönüştü. Askerlik sonrası profesyonel hayatına başladığı tekstil sektörü ile beraber yurtdışı gezileri de artmaya başladı. Çıktığı bu gezileri ölümsüzleştirmek adına eline aldığı makinesiyle amatörce çektiği fotoğraflarla birçok sergiye katıldı ve ödüller kazandı. 2000’li yılların başında arkadaşlarının ve yakın çevresinin de teşviki ile Turizm Sektöründe uzun yıllar acentecilik yaptı. Bu yıllarda Türkiye Gezginler Kulübü ile tanıştı ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Emekli olduktan sonra farklı kurumlarda İdari Yönetici olarak görev aldı. 30 yılı aşkın zamandır “Sinagog İlahileri Korosu Şefliği” yapmakta ve korosuyla birçok kez yurtiçi ve yurtdışı konserlerine ayrıca bazı televizyon ve radyo programlarına katılmaktadır. 2005’ den bu yana gazete ve dergilerde “Gezi ve Yemek Kültürü Yazıları” yayımlanmaya devam etmektedir. 2023 yılı itibarı ile 35 ülke 115 şehir gezip görmüş, fotoğraflamıştır. Evli ve iki kız babası aynı zamanda bir erkek torun sahibidir. Seyahatlerini eşiyle birlikte yapmaktan keyif almakta.

3 YORUM

  1. Selamlar herkese evet bu sokak lezzetleri bir başka oluyor gerçekten benimde oğlum yurtdışından gelince muhakkak gurme turu yapıyoruz her lezzetten azar azar tatmak şartıyla tabiki bambaşka bir zevk gerçekten yurtdışında bende bu tatlardan bazılarını tattım süperdi gerçekten de aslında bu bilgileri ben oğlumla paylaşayım çünkü o da yemek yapıp hazırlamasını güzel servis yapmayı tabiki de işin sonunda da yemesini çok sever gerçi kim sevmez ki bu güzel bilgilendirme için çok teşekkürler emeğinize yüreğinize kaleminize sağlık sevgiier Yako Taragano🙏👍👌👏🙋

  2. Ne diyeyim karnım acıktı.:):) Dünyanın her yerinde, yazında yazılı olan tüm çeşitlerin tadına baktım. Farklı Tatları denemeyi severim. Ama…. Yine de Favorim Yaşadığım ülkenin tatlarını hiç bir şeye değişmem…….

Comments are closed.