Ana Sayfa Genel GEZİ LİTERATÜRÜ HAKKINDA

GEZİ LİTERATÜRÜ HAKKINDA

313
3
Paylaş

GEZİ LİTERATÜRÜ HAKKINDA

Selam gezgin dostlar. Bu güne kadar sizlere bu blog üzerinden yaptığımız gezilerin anılarını, gezerken tattığımız dünya mutfaklarından örnekleri, gittiğimiz ülkelerdeki dinlediğimiz müzikleri sizlerle tüm yazarlar olarak farklı şekillerde sunduk. Bu kez gezi anılarımı paylaşmak yerine, gezi Literatürü hakkında bu güne kadar okuduğum yaklaşık 300 den fazla kitap, gezi dergileri, hatta TV de yayınlanan gezi programları ve filmleri paylaşmayı düşündüm. Geziye, seyahate, yeni coğrafya’lara ve kültürlere meraklı iseniz, bu yazının ilginizi çekebileceğini düşündüm. 1995 yıllarıydı yanlış hatırlamıyorsam, Harbiye de Turizm acentelerine girip gitmeyi planladığım bazı Destinasyonlar hakkında fikir alırken, bir tanesinde gezi kitapları ve objelerinin bulunduğu rafı gördüm. İlgimi çekti yanaştım, Gülsen Güleşçi isimli bir yazarın “Seyahati Severmisiniz” adlı kitabını gördüm. Satın almak istediğimi söyledim. Sağ olsunlar yardımcı olup verdiler kitabı. Bir solukta okuduğum. Kitabı çok beğenmiştim. Gezi Literatürü ile tanışmam böyle oldu. Sonrasında, kitap evlerini ziyarete gidip yine bu konu ile ilgili bölümün olup olmadığını sorduğumda, çok ufak da olsa bir bölüm ayrıldığı gördüm. Gezi kitapları içinde Orhan Kural’ın “Büyük dünyada küçük adımlar” kitabını gördüm, biraz önünü arkasını inceledikten sonra hiç tereddüt etmeden aldım. O gün bu gün 300 den fazla gezi kitabı satın alıp okudum. Daha sonra bunların hepsini Gezginler kulübü gezi evi kitaplığına bağışladım.

üm okuduğum bu kitaplar içinde, mutlaka hiç unutamadığım, bende iz bırakan, hatta ısrarla sizlere tavsiye edebileceğim birkaç yazar ve kitabı yazayım. Elbette ki zevkler bir olmaz benim beğendiğim kitabı bir başkası beğenmeye bilir. Ancak tavsiyelerimin doğruluğunu kitapların birkaç baskı yapmasından dolayı beni haklı çıkaracak referans olacağını düşünüyorum.  Corona yüzünden Rahmetli olan, Prf. Orhan Kural hocanın tüm gezi kitapları, çok keyifli bilgi dolu. Adeta rehber kitap niteliğinde. Günümüz yazarlarından aynı zamanda TV programcılarından, Burak Akkul, Saffet Emre Tonguç, Ayhan Sicimoğlu, Serkan Ocak’ın kitaplarını şu anda kitapçıların raflarında bulabilirsiniz. 25 yılı aşkın süredir bu tarz kitaplar okuduğumdan o yıllarda aldığım kitaplar şu an belki raflarda yoktur, ancak meraklı iseniz belki basım evlerinden ya da internet üzerinden bulma imkanınız olabilir.

                

Bir iki örnek vermem gerekirse, Prf.Tarık Minkari, Buket Uzuner, Nasuh Mahruki, Aydın Boysan bunlardan sadece birkaçı. Benim gibi Yunan adalarında tatil yapmayı seviyorsanız, bu adalar hakkında harika bilgiler alabileceğiniz, “Nazlı Gürkaş’ın Zeytin ağacının gölgesinde” kitabı ile Ufuk Kaan Altın’ın “Merhaba CancağızımYassuVre”yi ısrarla okumanızı tavsiye ediyorum. Genellikle yabancı yazarlarınkine nazaran Türk yazarların kaleme aldığı gezi kitapları biraz daha fazla hoşuma gidiyor. Ancak Lynne Martin’in “Evim evim her yer evim” kitabında eşi ile birlikte bir yıla yakın bir süre içinde yaptığı dünya turu anılarını kaleme aldığı kitap beni benden aldı. Keşke zamanım ve bütçem izin verse de bende böyle bir dünya turu yapabilsem.                                                                                                                              Gezi Literatürü ile ilgili çıkan aylık Gezi dergileri maalesef fazla ilgi görmediğinden raflarda fazla çeşidi olmadığı gibi her geçen sene yayından birer birer kalkıyor. Yaş günümde çocuklar hediye olarak 1 yıllığına üye yaptıkları, Travel &Leisure, ile uzun zaman aldığım Voyager dergisi zevkime hitap eden dergilerdi. Food& Travel dergisi de tam benlik dergi idi. Derginin yarısı dünya mutfağı diğer yarısı ise ülke ve şehirleri ele alıp anlattığından tam benlikti diye belirttim. Halen kitapçıların raflarında bulunan Atlas dergisi ile National Geographic güzel ve kaliteli ancak fazla ansiklopedik bilgiler içeriyor. Benim için gezi dergisi biraz daha magazinsel olmalı.

Gezi Literatürü kadar Televizyon’larda ki gezi programları ile son zamanlarda sosyal medya’nın modası You Tube üzerinden yayınlanan görseller (Vlog’lar) biz gezginler için harika bir nimet.Televizyondaki ilk gezi programını Barış Manço’nun yaptığını hatırlıyorum.1980 li yıllarda içeriği ile sunumu ile montajı ile o dönem için süper bir programdı. Pazar günleri yayınlanır ve o saati iple çekerdim izlemek için. Yanlış hatırlamıyorsam da programın adı “7 den 77” yeidi.

Bir de o zamanlar TV de LoveBoat adlı (Aşk Gemisi) bir dizi vardı. Cruis de geçen diziyi izlerken gezgin ruhum kıpır kıpır olurdu. Bendeki Cruise sevdası işte o yıllara dayanır. Günümüze gelene kadar uzun yıllar Türkiye’yi adım adım gezen ve bizlere buraları tanıtmaya çalışanTRT 1 deki Nuray Yılmaz ı unutmak ne mümkün.Acun Firarda programı ile Latin Amerika ülkeleri ile Karaipler başta olmak üzere birçok ülkeyi Televole tadında sunan Acun Ilıcalıyı, belgesel tarzı hazırladığı ve dünya nın ulaşılması zor ülkelerini tanıtıpsunan Coşkun Aralın programı Haberciyi, hepimiz hatırlarız.Daha onlarca sunucu ve programları dağarcığımın ve bilgisayar arşivimin bir köşesinde saklı. Günümüzde hala farklı TV kanallarında yayınlanan Burak Akkul’un “Çok Gezenti”     Saffet Emre Tonguç’un, Ayrıcalıklı Rotalar” Ayhan Sicimoğlu’nun “Renkler” programlarının HASTASIYIZ.YouTubekanalı üzerindeizlemekten keyif aldığım birkaç Vloger içinden “Hayat Bana Güzel” başlığı ile ŞenayAkkurt’un sunumu bana göre çok profesyonel. Konu ile ilgili bir hayli Blog’a da internet üzerinde ulaşabilirsiniz.

Değerli gezgin dostlar birkaç satır başları ile sizlere gezi Literatürü ve TV ler deki gezi programlarını özetlemeye çalıştım. Daha geniş bilgi isterseniz blogumuzun yorum kısmına yazın sizlere mail ile listeleri yollayayım. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?

Bir Tutkudur Seyahat…

Paylaş
Önceki İçerikÇATALCA
Sonraki İçerikDÜNYADAKİ SOKAK LEZZETLERİ
1957’de İstanbul’da doğdu. İlkokul yıllarında önce çevreyi tanıyarak gezgin olma yolunda adımlar atarken, ortaokul yıllarında ilk ciddi yurt dışı gezisini gerçekleştirmesiyle seyahat onda bir tutkuya dönüştü. Askerlik sonrası profesyonel hayatına başladığı tekstil sektörü ile beraber yurtdışı gezileri de artmaya başladı. Çıktığı bu gezileri ölümsüzleştirmek adına eline aldığı makinesiyle amatörce çektiği fotoğraflarla birçok sergiye katıldı ve ödüller kazandı. 2000’li yılların başında arkadaşlarının ve yakın çevresinin de teşviki ile Turizm Sektöründe uzun yıllar acentecilik yaptı. Bu yıllarda Türkiye Gezginler Kulübü ile tanıştı ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Emekli olduktan sonra farklı kurumlarda İdari Yönetici olarak görev aldı. 30 yılı aşkın zamandır “Sinagog İlahileri Korosu Şefliği” yapmakta ve korosuyla birçok kez yurtiçi ve yurtdışı konserlerine ayrıca bazı televizyon ve radyo programlarına katılmaktadır. 2005’ den bu yana gazete ve dergilerde “Gezi ve Yemek Kültürü Yazıları” yayımlanmaya devam etmektedir. 2023 yılı itibarı ile 35 ülke 115 şehir gezip görmüş, fotoğraflamıştır. Evli ve iki kız babası aynı zamanda bir erkek torun sahibidir. Seyahatlerini eşiyle birlikte yapmaktan keyif almakta.

3 YORUM

  1. Selamlar vallahi sayenizde gezmedigimiz yerleri sizin anlatimnizla gezmiş kadar olduk hatta bir sürü bilgiler aldık tabiki de gezmek seyahat etmek ne güzel bir hobby aslında ben Ayhan sicimoglu hastasıyım birde Serhat menguctu galiba daha birçok programları da TV de izlemekten büyük zevk alıyorum o yemek tarifleri o doğa o güzelim yerler ne güzel inşallah benimde tek dileğim bu görmediğim gitmek istedigim yerleri gezmektir sizede teşekkürler ki bize bu güzelllikleri tattirma fırsatı veriyorsunuz emeğinize sağlık sevgiler

  2. Harika bir fikir Yako bey. Sabırsızlıkla bekliyoruz…
    Emeklerinize sağlık. Büyük bir keyifle takib edeceğiz.
    Sevcan AKESİ

  3. Evet çok okuyan mı bilir çok gezen mi bilir sorusuna cevap genelde çok gezen oluyor ama bana göre hem gezmek hem de okumak daha da çok bilgilenmemizi sağlar. Selamlar.

Comments are closed.