Ana Sayfa Dünya Mutfakları FAS’IN KOKUSU

FAS’IN KOKUSU

3012
15
Paylaş

FAS’IN KOKUSU

 Uzakdoğu’ya giderken aktarma sebebiyle uğradığımız Mısır haricinde Afrika kıtasına yaptığımız ilk durağımız Fas’tı.

Bilenler bilir, değişik yemekler görmeyi tatmayı severim ama sıra sıra çelik küvet şeklindeki kaplarda cam vitrin arkasında dizililerek sergilenen özellikle et yemeklerini izlemekten oldum olası haz almamışımdır. Ortamdaki ağır et kokusu özellikle de pişmiş kuzucukların kokusu beni fena yapar.

Fas dendiğinde, sokaklarında o dayanılmaz koku olacağı endişesiyle düşmüştüm yollara.

Kazablanka’yı ekspres bi turla gezip fast food tarzı beslenip Marakeş’e doğru yola çıkarken “elde var bir, ben ilk raundu başarıyla geçtim” diye düşündüm.

Marakeş’i binalarıyla eserleriyle anlatamıyacam ama şehre ayak basar basmaz müthiş güzel kokular karşılıyor sizi. Koku sanki uçan bir halıya binmişsiniz sizi bir saraya indirmiş eski zamanlardaki gibi yerde bir uçtan diğerine uzanmış el yapımı halılar, otantik kıyafetler içinde erkek ve kadınlar yerde bakırdan siniler etrafında minderler üzerinde bağdaş kurmuş oturuyolar ve hizmetliler dev tepsiler içinde pilav üzerinde koca koca parça etler ve çevresinde sebzeler sunmaktalar…

Mısır Çarşısı’nı yılda birkaç kere ziyaret eden ben; o ana kadar böyle rüyalara daldıran bi baharatlar karışımı koklamamıştım.

Fas’ta çarşı pazarı dolaşmak kurutulmuş meyve çeşitleri, binbir çeşit baharatlar, çaylar, organik ürünleri deneyimlemek  oyuncakçı dükkanına sokulmuş çocuğun hissiyle aynıydı.

Fas deyince iki çeşit yiyecek hemen aklımıza gelir. Bunlar; “tajin” ve “kuskus”tur.

Tajin geniş tabanlı ve kapaklı toprak bir tencerede pişiriliyor. Bizdeki güvecin daha sığ ve genişini üzerinde konik bir kapakla düşünebilirsiniz. Her ikisi de topraktan yapılıyor. Yiyeceklerin bu kaplarda pişirilmesinin sebebi  toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihasının bir farklı olmasıdır, ayrıca konik kapak ise, tencere içerisinde oluşan buharın belli alanda muhafaza edilerek yemeği pişirmeyi sağlıyor.

Tajin en çok kuzu etinden yapılıyor. Fakat içine katılan lezzetlerden sonra ondan kuzu kokusu almanız imkansız. Tajin ayrıca keçi, dana ve deve etiyle de yapılabildiği gibi balıkla veya sadece sebze ile de yapılabiliyor.

       

Tajinin kuzu etinden yapılanının içerisine sarımsak, soğan, zencefil, tereyağı, zeytinyağı, kişniş, tarçın, safran, bal, kuru kayısı katılıyor. Güvecin altında önce irice kesilmiş kabak biber patlıcan ve patates konuyor üzerine de et diziliyor ve fırınlanıyor. Servise getirilirken önünüze kapağıyla koyuyolar. Zira kapağı en mükemel demlenmeyi sağlıyor.

Gelelim “kuskus”a

Kuskus,  Mağrip ülkelerinde ana yemek olarak kabul edilen, nemli irmik buğdayının topçuklar halinde şekillendirilip buğday unuyla kaplanması yöntemiyle hazırlanan makarna türünden bir yemek.

Bizdeki makarna olan kuskus gibi değil daha çok irmik benzeridir. Makarna ve pilava alternatif bir yiyecektir. Yapması hem kolay hem de çok çabuk hazırlanabiliyor.

Bir miktar kuskusu derin bir kaseye koyuyorsunuz üzerine aynı miktarda sıcak su ekleyip üzerini kapattıktan sonra 5-6 dakika bekliyorsunuz. Kapağını açtığınızda bi çatalla karıştırıp tanelerin birbirinden ayrılmasını sağlıyorsunuz.

İsterseniz sıcakken üzerine bir parça tereyağ ve tuz ekleyip et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz veya bizdeki kısırlık gibi malzemeleri ekleyip harmanlarsanız salata olarak da yiyebilirsiniz veya tajini servis ederken en altına sade olarak koyabilirsiniz. Çok hafif aynı zamanda lezzetli bir yiyecek.

Peki yemeğinizi bitirdiniz etli baharatlı, biraz mideyi uğraştırabilecek besinlerden sonra en güzeli bir çay mı? Hemen efendim… kaynar suyla dolu bir çaydanlık, bir tane gümüş veya altın rengi işlemeli küçükçe su bardağı ve bir tutam taze nane.. nane tutamını bardağınıza koyuyorsunuz üzerine sıcak suyu döküyorsunuz, nane çayı ile misler gibi yediğiniz yemeğin keyfini çıkarıyorsunuz.

Yeni ülkelerin yeni lezzetlerinde buluşalım…..

Paylaş
Önceki İçerikKuzey Avrupa’da doğa ve tarih bir arada Stockholm ve Helsinki
Sonraki İçerikBTS’nin Yarattığı Bir Hikâye
1960 İstanbul doğumludur. Saint-Benoit Fransız Lisesi mezunudur. Okumak, gezmek, güzel yemekler hazırlamak, kişisel gelişim üzerine çalışmalar yapmak ve her konuda yeni şeyler öğrenmek yaşam amacıdır. Evli, 2 kız çocuğu ve 1 erkek torunu vardır..

15 YORUM

  1. Canım Arkadaşım, BU Gizemli Ülkenin Yemeklerini Ne güzel anlattın. Baş başa gittiğimiz İlk Yurt dışı Gezisi…. Naneli Çayın Tadı Hala Damağımda….
    İlk Afrika Gezimiz.. Bu Gizemli Ülkede Her yemek çok lezzetli. Ama Bir Tandırı Var ki? Mutlaka Tadına Bakın derim ben……:):):)

  2. Kalemine yüreğine sağlık.Harika anlatımından dolayı kutluyorum.
    Nice coğrafyaların farklı mutfaklarıyla damaklarımızı çatlat.
    Gezgin sevgisi ile

  3. Ben de Fas gezisinde davetli olduğum evde çok lezzetli bir bıldırcınlı Tajin yemiştim.Gerçekten insanın yedikçe daha da yiyesi gelen bir yemek.Fakat senşn anlatımın ve güzel yazını bezediğin fotoğraflar insanıa bir kez daha oraya gitmesi lazım gerektiğini hatırlatıyor . Eline sağlık ..

  4. Kaleminize saglik okunmasi cok keyifli bir yazi olmus. Fas sokaklarinda gezerken dort bir yandan gelen kokulari hissetiriyor puf noktalari ve detaylariyla 🙂

  5. Diyet yapıyoruz sen tutmuş damak tadı güzel yemekler yazıyorsun bunu bize nasıl yaparsın…..
    Eline kalemine sağlık süper bir yazı olmuş. Sanki bende tatmışım gibi oldum…Tebrikler

  6. Diana’cım bu güzel ülkenin yemeklerini ne de güzel anlattın süpersin kalemine sağlık

  7. sevgili Arkadaşım
    Fas seyahati bu güne kadar yaptığım en güze seyahatlerden biriydi
    çünkü beraberdik. senin bu yazını okurken sayende orda yaşadığımız
    komik olayları (boynumuza sarılan yılanlar, odamın klimasının çalışmaması v.s )gibi
    olaylar bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti
    sen bugüne kadar neredeydin. gerçekten verdiğin bilgiler anlatımın süper
    Teşekkürler

  8. Fas ülkesini ne güzel tanıttın bayıldım doğrusu herhalde bu fas yemeklerinden kendin de evde yapmışındır tahmin edemiyorum belkide faslılardan daha da mükemmel olmuştur ehhhhhh bir gün inşallah bizde tadarız diye düşünüyorum dianacığım sevgiler😍😍😍

  9. Yazını şimdi okuyabildim di ama Pesah günü de okunmazki bu yazı 😂😂😂😂
    Tebrikler di mükemmel yazmışsın.

  10. Merhaba Diana hemeeenn bir yanlışı düzeltelim yukarda ki Selim in yazısı herhalde Belkıs ın yorumu dur. Şimdi de ben Selim olarak yazıyorum. Bende şimdi çookkk üzüldüm çünki biz Fas ı görmedik , eğer birgün gidersekte sizsiz olacağını düşünmek bile çookkk zor.

  11. Pardon pardon Selim Sinay abi olmalı o ? Karıştırdım herhalde hemde bir Selim olarak :))))))

  12. Fası çok güzel anlatmışsınız aynı sizin yazdığınız gibi ayrıca yemeklerde nefisti sağ olun

Comments are closed.